گزارش جلسهٔ پنجم کارگاه کهنالگوهای زن در شاهنامه
پنجمین جلسه کهن الگوهای زن شاهنامه برگزار شد.
در این جلسه دکتر شهرستانی به تبیین شخصیت تهمینه و گرد آفرید پرداختند. ایشان ضمن خواندن ابیاتی از شاهنامه گفتند: تراژدی پسرکشی از آرکی تایپهای کهن در داستانهای ملل به شمار میرود.
مدیر گروه حکمت و هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی نقش تهمینه در داستان رستم و سهراب را تحلیل و گمانه زنیهای اهالی اسطوره شناسی در خصوص تهمینه را بیان کردند.
اسطوره شناسان معتقدند که ممکن است تهمینه از پریان بوده و ربوده شدن رخش و کشاندن رستم به شهر افسانهای سمنگان برای اجرای این سنت باشد که نطفه پهلوانان را میگرفتند و علیه خود او استفاده میکردند. تهمینه در ابتدای داستان زنی اغواگر است و از این بعد میتواند به آفرودیت شبیه باشد. هرچند هدف تهمینه از همبستر شدن با رستم مادری است اما در یک جبر تاریخی بین دو نیروی خاک و خون تقابلی صورت میبندد و رستم و سهراب مقابل هم میایستند و او مادری داغدار میشود که سالی بیش پس از سهراب زنده نمیماند.
دکتر شهرستانی پس از تهمینه در تحلیل شخصیت گردآفرید گفت: گردآفرید میتواند با آرتمیس تطبیق پیدا کند زیرا او دختر زئوس، شکارگر و کماندار است. همچنین الهه بکارت است و از پاکدامنی زنان مراقبت میکند. در این داستان هم گردآفرید اجازه نمیدهد سهراب به خودش و ایران دستاندازی کند. با سهراب میجنگد و بعد از جنگاوری برای حفظ ایران از وجوه زنانه خود بهره میبرد.
سهراب که نماد خامی طبیعت است در این نبرد مغلوب مکر زنانه گردآفرید میشود.
این جلسه با پرسش و پاسخ شرکتکنندگان به پایان رسید.