نقد داستان کوتاه «بنفشه»
به نام خدا
داستان کوتاه “بنفشه” نوشتهی محدثه قاسم پور
تپه تا چشم کار میکرد بنفشه داشت. «داشت که داشت! به من چه؟» دوست داشتم له شدن گلهای بنفشه را زیرنشیمن گاهم حس کنم. حتی به قیمت خیس شدن باسنم با قطرههای درشت شبنم. مثل همیشه کرم خودش را ریخت. دندان روی هم فشار دادم و چندباری جایم را تغییر دادم تا کمتر خارش به جانم بیندازد. خارش که دست از سرم برداشت، ناخونم مزه چرک وسط کفلم را میداد.
فقط ماه گلی خوب دردم را می فهمید.«پول دار به کباب، بی پول به دود کباب»
دستم به بنفشه نمیرسید.گلهای قلبی دور و برم را ریز ریز، پرپر کردم. کمی دلم خنک شد. جز پرپر کردن بنفشه چه کاری از دست شهدخت بدبخت ساخته بود؟ شهدخت، چه اسم دهن پرکنی! شهدختی که به قول جعفرخان رعیت پی زوری بود. «پی زوری برا من دُم درآوردی.»
شاه نبود که نبود. مگر جعفرخان شاه بود؟ کاش بابا حداقل رعیت پی زوری نبود. از رعیت بودن هم فقط اسمش را یدک میکشیم. ماه گلی خوب حرف میزد. «هشت بقیه گرو نه، ما با ارفاق دو هم نیستیم.» اینطوری حرف زدن را توی مدرسه یاد گرفته بود. پشت در هر کلاسی که خستگی کمرش را میگرفت، حرف جدید میشنید و توی دهنش میچرخاند. دوباره جارو دست می گرفت. میکشید روی آجرهای کف سالن مدرسه و زور میزد که تا خانه این درس جدید یادش بماند.
چندماه قبل از آن روز، خانه که آمد، عرق روی پیشانی ماه گلی برق میزد، دوتا چیز دراز و سفید از لای گرهی گوشهی چارقد گذاشت کف دستم.«میخوای باسواد بشی. باید گچ داشته باشی. قایم کن.»
اول خیال کردم، زیر نیمکت پیدا کرده، همین چیزی که اسمش را گچ گذاشته بود. خیالم را که فهمید، ذوق و شوق چشمش خاموش شد.«مگه من دزدم، نمره ثلث رو بردم اداره. پول کرایه دادن. می دونی چقدر راه پیاده گز کردم؟»
گچهایی که قسمت زن خان شد.«ننهی بی پدرت جلو گچ دزدیت میگرفت. دستت کج نمیشد برا طلاهای من»
دلم میخواست به جای گریه، بزنم توی گوشش. همان گوشی که اندازه یک قاشق طلا آویزانش کرده بود. چرا نگفتم: «دزد شوهر خودته! سرجالیز فرغون فرغون محصول مفت برمیداره تا بریز تو شکم توی افریته. صورتم نگاه کن! آفتاب سوختگی و کمر دردش برای ماست. دزدی و مفت خوری سر جالیز برای شما. ما دزدیم یا شما؟»
اما جرئت میخواست. قبل رفتن ماه گلی جرئت نداشتم. انقدر به بنفشه دست زدم بوی گند گرفتم. درست مثل بنفشه بوی گند میداد. ندید بدید شیشه عطر را روی خودش خالی میکرد. از شهر خریده بود. از شهر متنفرم. از بخاری شهریها بیشتر.
دستی روی پیشانی میکشم و نگاهی به پیچ جاده میاندازم. هنوز خبری نیست. تا نیامده باید چندتا سنگ خوب پیدا کنم. این که رگ رگ قرمز دارد و سرش مثل قیچی است، جان میدهد برای زدن وسط فرق بنفشه.
مگر خودش آن روز با کتاب فارسی نزد وسط فرق سرم.«توی بو گندو غلط کردی به کتابم دستی زدی. هری برو تو طویلهات.»
اتاق بنفشه را جارو کرده بودم که نگاهم افتاد به کتاب. مداد گلی وسط کتاب را نوک زبانم گذاشتم و روی دستم شکل روی کتاب را کشیدم. چند لحظه یادم رفت رعیتم. خیال کردم شهدختم، توی مکتب خانهی شاهی مشق میکنم، که یک دفعه عین اجل معلق سر رسید. داد و بیدادی راه انداخت که بیا و ببین. شانسی بود کسی خانه نبود.
تیزی سنگ را روی پیشانی چسباندم. یخ بود و سنگ ریزههای شنی ریزی به نوک قیچی مانندش چسبیده بود. حتما میشکست. چی از این بهتر؟
باد سردی موهایم را از زیر چارقد بیرون انداخت. موی چسبیده را فرستادم زیر چارقد. حس کردم، سیاهی دیدم. خودش بود. از جلوی قبرستان پایین میآمد. انقدر نزدیک نیامده بود که از آهار یقهی سفید پیراهنش حرصم بگیرد که چرا من باید توی تشت سرد چنگ بزنم و بنفشه کنار بخاری گرم لم بدهد. حالم از بخاری بهم میخورد. لعنت به بخاری.
روی تپه نیم خیز دراز کشیدم. تیغ علفها آرنج دستم را سوزاند. مهم نبود. منتظر شدم نزدیک نزدیک بیاید. همان کیفی که جعفرخان تازه از شهر خریده بود دستش بود. سر دار قالی نشسته بودم که چپ و راست پز میداد. «چرم اصله. توی الاغ چه میدونی چرم چیه؟»
سنگ را توی دستم سبک و سنگین کردم. تیزی سنگ را به طرف بیرون گرفتم. سنگ را به زور توی مشتم جا دادم. نگاهش کردم. با ربان سفید پایین گیسش ور میرفت. کاش ماه گلی بود و باهم میرفتیم حمام. موهایم را شانه چوبی میکشید و گیس میکرد. بیست قدم مانده بود برسد زیر تپه. چشم ریز کرم. مشتم را عقب بردم. دست زبری از پشت مچم را گرفت.«گیس بریده چه غلطی میکنی؟»
سنگ از دستم قل خورد روی گل بنفشه. گیسم را کشید. با تته پته گفتم:«غلط کردم. به روح ماه گلی نزن» شل کرد. کلاه نمدی را روی سرش مرتب کرد و سر به زیر از تپه پایین رفت. «ارواح ننهت شر نکن شهدخت!»
چقدر جای ماه گلی خالی بود. دلم میخواست خودم را توی بغلش پرت کنم و زار زار گریه کنم. «شهدخت من باسواد میشه. دکتر میشه. کمر ننه ش جوش می ده.»
فین کردم توی آستینم و به شانس بنفشه فحش دادم. دلم برای ماهگلی تنگ شد. زانوی غم بغل کردم. همین ننهی بنفشه مجبورش کرد، وسط سیاه زمستان، برای تمیزکردن لولهی بخاری برود بالای پشت بام. همین ننه بنفشه کمر ماهگلی را شکست. شهدخت نیستم امشب سر راه بخاری را نبندم و توی خواب خفهشان نکنم.
از جایم بلند شدم. بدو بدو سمت آلونکمان رفتم. لباسهای کهنه ماهگلی را از بقچه بیرون کشیدم. «انتقامت میگیرم ماه گلی!»
لباس را زیر دامن چیندارم گذاشتم. از کاتی چسبیده به دیوار روی شیروانی بالا رفتم. شیروانی با اینکه بهار شده هنوز سرد است و لیز. گالشم ناگهان سر خورد. دستم را سفت به لوله بخاری گرفتم. نفس نفس زدم و خودم را جمع و جور کردم. تا زن خان نرسیده باید کار را تمام کنم. لباسهای ماه گلی را بغل کردم، بوی ماهگلی را داشت. خیلی دلم تنگ شده. پیراهن گلداری را توی لولهی بخاریچپاندم. چندتا لباس کلفت هم پشت سر پیراهن داخل لوله فرو کردم. با این همه لباس خفگی حتمی بود. بلند شدم. گالشم روی شیروانی سر خورد. آسمان ابری شد. ماه گلی مثل روزهایی که کمرش سالم بود، بغلم کرد. دلم برای ماه گلی تنگ شده خیلی تنگ شده.
نقد داستان “بنفشه”
به قلم آقای احسان عباسلو
قابلیت بسیار خوبی برای نوشتن داستان در شما احساس می شود. کارتان در خصوص کلیت داستان هم خوب است اما شما به سطحی رسیده اید که باید به جزئیات بیشتر توجه داشته باشید.
اول این که بی دلیل چیزی را نگویید. شروع داستانتان با بحث ” حتی به قیمت خیس شدن باسنم با قطرههای درشت شبنم. مثل همیشه کرم خودش را ریخت. دندان روی هم فشار دادم و چندباری جایم را تغییر دادم تا کمتر خارش به جانم بیندازد. خارش که دست از سرم برداشت، ناخونم مزه چرک وسط کفلم را میداد.” خیلی به داستان نمی نشیند. به نظر فقط خواسته اید کمی وارد خطوطی بشوید که نوشته را برجسته کند، درست مانند فیلم های سینمایی که حتما باید صحنه های جنسی داشته باشند تا مخاطب جذب شود. چه کارکردی این تصویر در داستان داشت که شما بدان پرداختید؟ خیلی سریع همه چیز این صحنه تمام شد و رفت بدون این که کارکرد خاصی در داستان شما داشته باشد. یک نویسنده خوب چیزهایی را می آورد که در ادامه داستان به دردش بخورند. شما اگر قرار بود به چیزی در گشایش می پرداختید باید فکر می کردید چه چیزی باشد که در ادامه داستان به درد پیام و مضمون تان بخورد. چیزی که به داستان فضا بدهد یا استعاره و کنایه ای از مضمون شما باشد. خیلی چیزهای بهتری می توانستید در این قسمت بیاورید بدون آن که در ادامه رها شود.
نکته بعد این که زمان و مکان داستان خود را جا نمی اندازند. آیا ما با یک روستایی روبرو هستیم که در ایام قاجار یا رضاخانی تحت حاکمیت خان است؟ پس این شخصیت باید دختری از یک رعیت باشد که سواد درست و حسابی هم ندارد (خودتان هم نشانه هایی برای این داده اید البته). اما لحن حرف زدن این دختر گاه به گونه ای است که برعکس خیلی هم شهری نشان می دهد. همان چند خط گشایش شما اصلا زبان و لحن یک دختر روستایی نیست. مثلاً دختر روستایی بعید است بگوید “نشیمن گاه”. یا این جمله که نمی شود از زبان یک روستایی شنید: ” هشت بقیه گرو نه، ما با ارفاق دو هم نیستیم.” این ها خود نویسنده هستند که دارد حرفش را از دهان شخصیت های داستانش فریاد می زند. باید خود را از داستان تان جدا کنید. شخصیت ها باید خودشان باشند.
یا بحث بخاری که دختر راه دودکش را می بندد. بخاری گازی که در آن زمان وجود نداشته تا با بسته شدن راه دودکش افراد داخل خفه شوند. بخاری نفتی آن چنان دودی میکرده که بعید است کسی خفه می شده و طبیعتا اگر شعله خاموش می شده نفت در درون آن جمع می شده است. بماند که رعیت در آن زمان حتما بخاری هیزمی داشته در روستا تا بخاری نفتی. فضای داستان به زمان امروز هم نمی خورد. این شخصیت ها و این دغدغه ها به نظر مربوط به دوران خان و خان بازی هستند تا دوران امروز که دیگر کسی از خانی حساب نمی برد و فکر نمی کنم خانی بدان مفهوم امروزه اصلا وجود داشته باشد. پس ایرادات اشاره شده درست به نظر می رسند.
خواننده دوست دارد فاعل کنش های مهم را بشناسد. وقتی راوی منتظر آمدن بنفشه است تا با سنگ او را بزند چه کسی دست او را می گیرد؟ “دست زبری از پشت مچم را گرفت.«گیس بریده چه غلطی میکنی؟»”. هیچ نشانه متقنی نداریم ببینیم این کسی که دست او را می گیرد چه کسی است. داشتن کلاه نمدی فقط می گوید که او مرد بوده اما مشخص نیست چه کسی. از ذهن خودتان نگویید فلانی بوده، باید نشانه اش در داستان باشد.
ناگفته رها کردن بعضی مسائل و اتفاقات مهم، خواننده را در هوا معلق رها می کند. قضیه طلاهای زن خان مشخص نشده که چه بوده: ” دستت کج نمیشد برا طلاهای من”. این جمله یعنی اتفاقی افتاده و طلایی احیاناً گم شده اما حادثه رها می شود و فقط حس می کنیم راوی بیگناه بوده است.
از آنجا که شخصیت اصلی داستان این راوی است کاش تصویری از او داده بودید. ما نمی دانیم این دختر چند سال دارد یا چه شکلی است. هیچ تصور و تصویری از او نداریم در حالی که همه چیز این داستان حول او می چرخد. می شد برخی نکات را در مورد خودش از زبان خودش می شنیدیم یا از زبان شخصیت هایی که در داستان در مورد او حرف می زنند.
در مجموع انتخاب موضوع و شخصیت و موقعیت و کنش، همه چیز خوب است فقط به جزئیات توجه بیشتری داشته باشید. شما نویسنده خوبی خواهید شد.
رزومه اقای احسان عباسلو
احسان عباسلو – مدرس، نویسنده، مترجم و پژوهشگر- متولد 1345 تهران
كارشناس ارشد ادبيات انگليس
فعالیت هاي اجرايي :
- معاون آموزش و پژوهش بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان
- مدیر سرای اهل قلم
– مدیر خانه ترجمه
- دبیر شورای عالی ترجمه
- مدیر گروه ادبیات ترجمه ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- عضو شورای ترجمه حوزه هنری
- دبیر علمی جایزه یوسف
- عضو شورای ادبیات ، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس
- – عضو شورایتحریریه فصلنامه “فرهنگ پایداری”– بنیاد حفظ آثار و نشرارزشهای دفاع مقدس
- مدیر کمیته نظارت و ارزشیابی کتب لاتین، نمایشگاه بین المللی تهران
- مدیر سالن ترجمه، نمایشگاه بین المللی کتاب تهران (سال 93)
- مجری کارشناس رادیو کتاب، شبکه فرهنگ
- مجری کارشناس برنامه هفت اقلیم، رادیو فرهنگ
– کارشناس و ناظر فنی بخش ادبیات، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس
– کارشناس و ناظر فنی طرحهای حوزه ادبیات، دفتر مطالعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
– منتقد پایگاه نقد داستان، دفتر شعر و ادبیات ، موسسه خانه کتاب و ادبیات
– منتقد پایگاه نقد اثرخانه – مرکز آفرینشهای ادبی – حوزه هنری
– مترجم و ویراستار مرکز تحقیقات شورای نگهبان
داوري :
- داور كتاب سال جمهوري اسلامي ايران
- داور كتاب فصل جمهوري اسلامي ايران
- داور جایزه جلال آل احمد
- داور جایزه پروین اعتصامی
- داور کتاب سال دفاع مقدس- بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس
- داور کتاب سال دانشجویی
- داور کتاب سال جوانان
- داور جشنواره نقد کتاب – خانه کتاب
- داور جشنواره قلم زرین – انجمن قلم ایران
- داور جشنواره داستانی بسیج هنرمندان (کشوری)
- داور جشنواره داستان کوتاه یوسف – بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس
- داور جشنواره ایثار و شهادت – بنیاد شهید
- داور جشنواره اندیشه و قلم – ارتش جمهوری اسلامی ایران
- داور جشنواره داستان کوتاه کوتاه عاشورایی – حوزه هنری
- داور جشنواره ملی حضرت علی اکبر (ع) – بخش ادبیات، سازمان ملی جوانان
- داور جشنواره ادبی هشت – بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان
- داور جشنواره بین المللی داستان نویسی گولان – کردستان
- داور جشنواره داستانی کرمان
- داور جشنواره داستانی دوکوهه – اندیمشک
- داور جشنواره های عاشورایی کانون بانوی فرهنگ
- داور جشنواره جهانمرد (یادواره سردار سلیمانی) – بسیج هنرمندان
- داور کتاب سال استانی (استان های البرز، کهگلویه و بویراحمد، ایلام، قزوین، آذربایجان، یزد، مرکزی، بوشهر، اصفهان و دیگر استان ها …)
- داور جشنواره انسان تمام
- داور جشنواره بانوی بی مثال (معاونت فرهنگی و هنری شهرداری تهران)
- داور جشنواره داستان مکران – استان بوشهر
- داور جشنواره ملی هنری ادبی سرزمین جوان من (دانشگاه علوم پزشکی ایران)
- داور بخش انگلیسی جشنواره بین المللی شعر مقاومت – کرمان
مقاله :
- Rabindranath Tagore’s Presence in Iran (شورای روابط فرهنگی هند – هندوستان)
- توريسم ادبي – روزنامه تهران امروز
- آسيب شناسي نقد ادبي در ايران – كتاب “عيار نقد” چاپ موسسه خانه كتاب
- مقاله ” سفر سعد : نگاهی به رمان لم یزرع از منظر رویکرد کهن الگویانه ” – پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، (“لم یزرع” نوشته محمدرضا بایرامی)
- استراتژي در نقد ادبي – روزنامه همشهري
- ارتش کلمه (ادبیات و جنگ نرم) – روزنامه همشهری
- آسيب شناسي ادبيات دفاع مقدس : كتاب هفته
- گذري در ترجمه ادبيات داستاني : روزنامه جوان
- “هر سلام سرآغاز…”– کتاب “یاد مهرگان”– یادنامه نادر ابراهیمی– موسسه خانهکتاب
- نقد اخلاقی – کتاب ماه ادبیات
- نقد اجتماعی – کتاب ماه ادبیات
- نقد روانشناختی – کتاب ماه ادبیات
- نقد فمینیستی – کتاب ماه ادبیات
- نقد کهن الگویانه – کتاب ماه ادبیات
- نقد ساختارگرایانه – کتاب ماه ادبیات
- نقد صورتگرایانه – کتاب ماه ادبیات
- نقد پساساختارگرایانه – کتاب ماه ادبیات
- گام به گام تا داستان – پایگاه نقد داستان – بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان
- همه توپهای مستقیم گل نمی شوند (داستان) – کتاب “تا پلاک 140 (خاطرات اهالی قلم از دوران دفاع مقدس)” – بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس
یادداشت ها:
شکلگیری گفتمان فرهنگی راه گذر از چالشهای فعلی (خبرگزاری مهر)
اولویت های فرهنگی در دولت جدید (خبرگزاری مهر)
امروز به داستان و قهرمان نیاز داریم/ قهرمانان را خط نزنید (خبرگزاری مهر)
ضرورت تقویت جوایز خصوصی در حوزههای ادبیات و هنر (خبرگزاری فارس)
چگونه کتابخوان شویم (خبرگزاری مهر)
درباره کتاب «اسرار انجمن ارواح» نوشته چیستا یثربی (خبرگزاری فارس)
ادبیات و آینده: مرگ اندیشی در جهان پس از کرونا (خبرگزاری مهر)
مصاحبه و گفتگو:
كتاب هفته : وضعیت ادبیات امروز ایران
رادیو فرهنگ : ادبیات و جنگ نرم
رادیو کتاب : بررسی وضعیت نقد در ایران
رادیو گفتگو : مخاطب و ادبیات داستانی
رایو فرهنگ : ارزیابی جوایز ادبی
رادیو گفتگو : داستان مینیمال در ایران
رادیو گفتگو : گفتگوی فرهنگی – “آیا زبان فارسی در خطر است؟”
رادیو فرهنگ : در مورد آلبر کامو (فیلسوف یا نویسنده؟)
رادیو فرهنگ : در مورد اورهان پاموک و ادبیات ترکیه
رادیو فرهنگ : وضعیت نشر در ایران (برنامه هفت اقلیم)
رادیو فرهنگ : نقش ادبیات داستانی در عرصه جنگ نرم
رادیو گفتگو: اهمیت گفتگو و شرایط، مهارتها و موانع آن
رادیو گفتگو : دگردیسی زبان و تغییرات اجتماعی و فرهنگی (برنامه گفتگوی فرهنگی)
رادیو گفتگو : آیا زبان فارسی در خطر است؟ (برنامه گفتگوی فرهنگی)
موسسه شهرستان ادب : بوطیقا (میزگرد ادبی پیرامون عنصر شخصیت در داستان)
باشگاه خبرنگاران جوان : ضعف نقد در ادبیات امروز
خبرگزاری ایبنا : بحث کپی رایت
خانه کتاب : بررسی انبوه سازی رمان های ترجمه ای و بی اعتنایی به رمان فارسی
مصاحبه های مختلف دیگر در رادیو و خبرگزاری ها
سخنراني :
- تاثیر حضور تاگور درایران – شورای روابط جهانی هند – هندوستان
- هند، چراغ فروزان مشرق زمین – سفارت هندوستان در ایران – به مناسبت هفته فرهنگی هند
- گاندی در آینه ادبیات جهان – سالروز تولد مهاتما گاندی – سفارت هندوستان در ایران
- شب دکتر آمبیدکار (به دعوت سفارت هند) – شب های بخارا – موقوفات دکتر افشار
- نقدی بر آثار جومپا لاهیری (به دعوت سفارت هندوستان) – خانه هنرمندان
- سبک زندگی در ادبیات غربی – سازمان تبلیغات اسلامی
- پیرامون اشعار اومبرتو بینواثا، سفیر اکوادور در ایران – دانشگاه علامه طباطبایی
- جايگاه نقد ادبي در ايران – دانشگاه آزاد قم
- پیرامون کتاب “نامههای پرتبوتاب” ترجمه دکترنجمه شبیری– دانشگاه علامهطباطبایی
- هنر داستان- همایش داستاننویسان کرمان – کرمان
- هماندیشی ادبیات زنانه – فرهنگسرای انقلاب
- آسیب شناسی ترجمه در ایران – نمایشگاه بین المللی کتاب تهران
- وضعیت ترجمه در ایران – نمایشگاه بین المللی کتاب تهران
- مکتب کلاسیسیسم – بنیاد ادبیات داستانی
- مکتب مدرنیسم – بنیاد ادبیات داستانی
- مکتب پسامدرنیسم – بنیاد ادبیات داستانی
- مکتب رمانتیسم – بنیاد ادبیات داستانی
- رنسانس – بنیاد ادبیات داستانی
- سخنرانی در همایش داستان نویسان آذربایجان غربی – ارومیه
- رادیو کتاب : درس گفتارهایی پیرامون مکاتب ادبی
- مخاطبشناسی ادبیات فارسی در کشورهای انگلیسی زبان – سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (مرکز ساماندهی ترجمه)
- ترجمه ادبی (انتقال تجارب) – مرکز ترجمه حوزه هنری – نمایشگاه کتاب تهران
- تجلیل از پیشکسوتان ادبیات خراسان رضوی – خراسان رضوی
- ادبیات هند و تاگور در ایران – نمایشگاه کتاب تهران
- چرایی عدم توجه به داستان کوچک ایرانی در جوایز ادبی – نمایشگاه کتاب تهران
داستانخوانی در نشست از هندوکش تا البرز : چهارمین نشست مشترک داستاننویسان ایران و افغانستان
برنامه های تلویزیونی:
برنامه چراغ مطالعه (شبکه چهار) – معرفی نویسندگان آمریکا و انگلیس
برنامه چراغ مطالعه (شبکه چهار) – معرفی برندگان نوبل ادبیات
برنامه ژرفا (شبکه جام جم) – ویژگی های زبان ادبی انگلیسی و فارسی
شبکه جام جم – پیرامون جلال آل احمد
شبكه چهار سيما – اخبار 20: نقد ادبي در ايران
شبکه چهار سیما – برنامه عیار نقد
شبکه چهار سیما: “ترجمه شعر” – برنامه شب های هنر
شبکه جهانی جام جم : ادبیات ایران و انگلیس (برنامه ژرفا)
نقد چهار (شبکه چهار) – نقد کتاب “نامیرا” – نوشته صادق کرمیار
اخبار ساعت هشت و سی دقیقه (شبکه چهار) – پیرامون نقد ادبی
شبکه تلویزیونی کتاب – نقد ادبی و تاریخچه آن در ایران
شبکه تلویزیونی کتاب – جایگاه ترجمه در ایران
* طراحی و اجرای دوره عصر تجربه: با حضور 30 نویسنده مطرح کشور (رضا امیرخانی، محمدرضا بایرامی، فرهاد حسن زاده، ابراهیم حسن بیگی، حسین فتاحی، قاسمعلی فراست، احمد شاکری، حمیدرضا شاهآبادی، داود امیریان، مجید قیصری، ناهید طباطبایی، منیژه آرمین، شهرام شفیعی، صادق کرمیار، راضیه تجار و دیگران) – بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان
* تولید نرم افزار آموزش داستان : نرم افزار آموزشی داستان نویسی از مقدماتی تا پیشرفته (مدرس احسان عباسلو) – نشر صاد
دوره های آموزشی :
داستان نویسی (مقطع لیسانس) – دانشکده هنر و معماری – دانشگاه آزاد – رشته کارگردانی
نوآوری در داستان – چهاردهمین دوره آل جلال – خانه کتاب و ادبیات ایران
تکنیک های داستان نویسی – ششمین دوره آل جلال (مشهد) – بنیاد شعر و ادب ایرانیان
درس گفتارهای نقد ادبی- سرای اهل قلم
کارگاه فلش فیکشن – حوزه هنری
اصول داستانکنویسی – نهاد کتابخانه ها (دوره دوم تابستانی) – (آنلاین)
مکتب های ادبی – بنیاد شعر و ادب ایرانیان
کارگاه داستان مینی مال – دفتر شعر و ادب ارشاد – مشهد
کارگاه آموزشی و نقد – جشنواره داستان های قرآنی – مشهد
کارگاه داستان نویسی (همدان) – بنیاد شعر وادب ایرانیان
کارگاه داستان های مینیمال – حوزه هنری – تهران
کارگاه داستان نویسی – موسسه رسانه ارغوان – تهران
کارگاه آموزش داستان – حوزه هنری، مرکز آفرینشها
کارگاه داستان مینیمال – کانون بانوی فرهنگ
کارگاه کهن الگوهای ادبی – خبرگزاری فارس
کارگاه داستان کرمان – اداره کل ارشاد استان کرمان
مکتب های ادبی – کانون ادبیات ایران
کارگاه داستان کوتاه کوتاه عاشورایی – تالار اندیشه – حوزه هنری
داستان نویسی خلاق چیست؟ – چهاردهمین دوره آل جلال – بنیاد شعر و ادب ایرانیان
کارگاه آموزش داستان کوتاه – بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان همدان
کارگاه آموزش داستان کوتاه – بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان البرز
کارگاه آموزش داستان کوتاه – بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان قم
کارگاه آموزش داستان کوتاه – بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان کرمانشاه
و بسیاری کارگاه های دیگر
برخی آثار در حوزه داستان :
- مجموعه داستان کلاژ – نشر آموت
- مجموعه داستان واهمه های سرخابی – نشر آموت
- الینار (داستان بلند) – نشر ثالث
- نیمه زخمی شب (داستان بلند) – نشر آرمیتا
برخی آثار در حوزه شعر :
– هفتاد و دو هایکو
– در غروبی سرد از پائیز – نشر افراز
برخی آثار در حوزه ترجمه :
- بانوی موهای مجعد (آکیکو یوسانو) – نشر مانیا هنر
- دائو دِ جینگ (لائو تسو) – نشر ثالث
- هنر صلح (موریهه یوئهشیبا) – نشر ثالث
- دری مرا می خواند (ریچارد براتیگان) – نشر مانیا هنر
- گیتانجلی (رابیندرانات تاگور) – نشر نون
- هنر جنگ (سان تزو) – نشر ثالث
- درخت بخشنده (شل سیلور استاین) – نشر نون
- تکه ی گمشده (شل سیلور استاین) – نشر نون
- ملاقات تکه گمشده و دایره گندهه (شل سیلور استاین) – نشر نون
- جلوه های نیاز (مناجات منسوب به حضرت امیر) (ترجمه به زبان انگلیسی) – نشر امیرخانی
- Man of the All Worlds – داستانک های مربوط به شهید سلیمانی (ترجمه به انگلیسی)
حوزه پژوهش و فلسفه:
- (تالیف) کتاب “ذن و هنر آشپزی” – نشر ثالث
- (تالیف) کتاب “داستان کوچک ایرانی” (نظریه و نقد) – نشر افق بیپایان
- (تالیف) کتاب “داستان مینیمال غربی” (نظریه و نقد) – نشر افق بیپایان
- (تالیف) کتاب “چگونه یک داستان کوتاه دفاع مقدس بنویسیم” – نشر صریر
- (مشاور طرح پژوهشی) “سنت و مدرنیته در رمان های رضا امیرخانی” (مجری: خانم صالحی) – پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
دوره های نقد کتاب:
– نقد کتاب “پرسه در خاک غریب” (احمد دهقان) پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
– نقد کتاب “پنجشنبه فیروزه ای” (سارا عرفانی) کتابخانه عمومی محقق حلی
– نقد کتاب “پرتقال خونی” (پروانه سراوانی) کتابخانه عمومی شهریار کرج
– نقد کتاب “پزشک پرواز” (فاطمه دهقان نیری) کتابخانه عمومی شاهدشهر- شهریار
– نقد کتاب “چُغُک” (علیاصغر عبادی) کتابخانه عمومی شهریار کرج
– نقد کتاب “هلوهای تپه بالایی” (حمید هنرجو) باغ موزه دفاع مقدس
– نقد کتاب “لینالونا” (کلر ژوبرت) خانه کتاب
– نقد کتاب “به نام یونس” (علی آرمین) فرهنگسرای گلستان
– نقد کتاب “ایراندخت” (بهنام ناصح) خانه کتاب
– نقد کتاب “زنی در جزیره ای گمنام” (زهره زواریان) سرای اهل قلم
– نقد کتاب “طوفان و زنبق” (منیروالسادات موسوی) سرای اهل قلم
– نقد کتاب “عشق الست” (فریبا شاکر) کتابخانه عمومی شهرقدس
– نقد و معرفی کتاب “گذر از مرز هیاهو” (شهلا آبنوس) فرهنگسرای فردوس
– نقد کتاب “آنجا سیگار مفتی میدهند”(فریده ترقی) معاونت فرهنگی منطقه آزاد کیش
– نقد کتاب ” فمینیسم و زیبایی شناسی” (کرس میر) سرای اهل قلم
– نقد کتاب “پاک کن ها” (آلن رب گریه) سرای اهل قلم
– نقد کتاب “لیمو ترش” (داوود ملکی) سرای اهل قلم
نقد کتاب های : “عروس بید (یوسف علیخانی) – چهارچهارشنبه و یک کلاه گیس (بهاره رهنما) – بادبادک باز (خالد حسینی) – بیگانه (آلبر کامو) – عطرسنبل، عطرکاج (فیروزه جزایری دوما) – دوردست (میثم نبی) – دلتنگی های نقاش خیابان چهل و هشتم (جی. دی. سلینجر) – سرباز خوب (فورد مدکس فورد) – مرد داستان فروش (یوستین گوردر)
و بینهایت جلسات نقد دیگر
آثار ویراستاری شده:
- هنر و ماوراء الطبیعه – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- انسان شناسی (اگزیستانسیالیسم، اومانیسم و اسلام) – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- سیری دیگردر نهج البلاغه – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- درآمدی بر جامعه شناسی دین – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- شیوه استفاده از متون تاریخی – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- مبانی نظام سیاسی در اسلام – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- گذری در آسیبشناسی جامعه اسلامی – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها)
- بازفهمی اندیشه های استاد مطهری – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- اسلام و فمینیسم – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- فمینیسم و مساله حقوق زنان – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
- تبیین اندیشه های سیاسی اجتماعی حضرت امام (ره) – (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها)
و چندین اثر دیگر…
- موسس انجمن مجازی کوچک نویسان ایران (مینیمال نویسان) و جایزه ملی کاف
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنونم از مطالعهی دقیق و فرصتی که صرف نقد داستان کردید. و تشکر ویژه از بانوی فرهنگ
بزرگوارید بانو، قلمتان مانا
سلام
کلمه پیزوری و قایم املا درست که در متن درست نیامده. موضوع و دوست داشتم. از نقد استاد عباسلو خیلی استفاده کردم
ممنون از حسن توجه شما
متشکر از تذکر شما