ویژگیهای داستان کوچک (۶)
بررسی هشت ویژگی اصلی داستانهای کوچک در هشت هفته
ویژگی ششم: پررنگ بودن جوهره قصه
نکته مهم دیگری که در ساختار داستانهای مینیمال اهمیت فراوان دارد، مسئله قصه پر جاذبه است. اینگونه داستانها به دلیل نداشتن برخی عناصر داستان سنتی، حتما باید قصهای جذاب داشته باشد. منظور از قصه جذاب، روایت ماجرایی جالب است که ذهن خواننده را برای شنیدن تحریک کند. جوهره قصه در داستانهای مینیمالیستی مثل ماده منفجره است؛ به رغم اینکه مقدار این مواد کم است چون در بسته و کوچک قرار میگیرد، انفجار بزرگی ایجاد میکند.
چکیدهای از ریختشناسی داستانهای مینیمالیستی؛ اثر محمد جواد جزینی
حال به داستان کوچک “سیگار کشنده است”؛ نوشته آلکس کیگان دقت کنید:
فرانک توماس به شانس معتقد بود. فرانک خیلی زیاد سیگار میکشید، ولی میدانست محال است از حمله قلبی یا سرطان ریه بمیرد. فرانک همیشه سیگار میکشید. یک روز شیر گاز آشپزخانهاش نشت کرد. فرانک گفت چیز زیادی درباره نشت گاز نمیداند و رفت تا درستش کند. حق با فرانک بود. او از حمله قلبی یا سرطان ریه نمرد.
به وجود جوهره پررنگ قصه در این نمونه ایرانی نیز توجه کنید:
بیست سال بعد
ترکش حرکت کرد. مَرد مُرد.
عادل حیاوی
در واقع با توجه به مجال اندکی که برای استفاده از عناصر داستانی در این قالب وجود دارد، نویسنده باید توجه جدی به جذابیت و پررنگ بودن جوهره قصه داشته باشد تا داستان با وجود کوتاهی، در ذهن و خیال خواننده ادامه پیدا کند؛ چرا که فرصتی برای استفاده از توصیفهایی با جزئیات فراوان، دیالوگهای طولانی و شخصیت پردازی دقیق و عمیق را ندارد.
🔰به نظر شما در داستان کوچک، چه ایدهها و سوژههایی میتواند پایه و اساس قصههایی با جوهرههای پر رنگ و جاندار باشد؟
دیدگاهتان را بنویسید