معرفی کتاب «معجزهی بنسای»
کتاب «معجزهی بنسای»، مجموعه روایتهایی از زنان در زیر سقف خانههاست. زنانی که علیرغم تحصیلات و مهیا بودن شرایط کاری و اجتماعی، اداره ی قلمرو خانه و خانواده را انتخاب کردهاند. در این کتاب، بیست و سه زن از نسبت خود با خانهداری میگویند. این روایتها به گوشه و کنار زندگی زنان خانهدار، باورها، دغدغهها، جهان بینیها و واگویههای ذهنیشان پرداخته شده و در هر کدامشان شاهد جوانه زدن و رشد باورهای این زنان هستیم. زنانی که مدارج علمی را طی میکنند، در پی ایجاد اثر مثبتی بر جامعهشان هستند ولی با تمام زاویه دیدهای متفاوتشان دست به انتخابی بزرگ می زنند. انتخابی که در ظاهر، تبعات خوشایندی ندارد. قرار گرفتن در موقعیتی که زیر نگاه سنگین جامعه است. نگاهی در عین حال سطحی و دم دستی که حس سربار بودن و نیروی خدماتی صرف بودن را به زن القا میکند. در وجود تک تک این زنان، انقلابی بزرگ رخ داده است و کبری ترین تصمیم زندگیشان را گرفته اند. آن ها خانه داری را با خانه نشینی یکی نمیدانند. باوری که در تار و پود جوامع و ملتها رسوخ کرده و در ضمیر ناخودآگاهشان زن خانه دار را موجودی منفعل و خانه نشین می دانند. زنی که جز پخت و پز و رفت و روب، و انواع سرویسدهی به اعضای خانواده، کار دیگری از او بر نمیآید. یک نیروی مصرف کننده و در عین حال ضروری برای اجتماع! در حالی که این زنان با انتخاب این منصب پر حاشیه، ضامن آرامش، پویایی و نشاط جامعه ی کوچکی به نام خانواده هستند. در دنیایی که زنان برای نیل به حقوق از دست رفتهشان(!) مجبورند پا به پای مردان بدوند و برای پیش بردن جریان زندگی، موتور تراکتور به عضلات ظریف و روح لطیفشان سنجاق کنند ، بلکه کمی از این حقوق از دست رفتهای که نظام سرمایهداری برای جوامع دیکته کرده را جبران کنند، در دنیایی که کودکان به جای نوشیدن شهد محبت از کام مادرانشان، دست طلب و نیازشان را به سمت پرستار و مربیهای مهد دراز میکنند، این زنان دست به انقلاب زده اند. در انقلابشان ، فرمانده ی قلمروی خانههایشان هستند. هر کدام شان فرانکها و رودابه هایی هستند که فریدون ها و رستم ها در قلمروشان تربیت می کنند. روایت این زن ها، روایت انتخاب است.
در بخشی از کتاب آمده است:
بعضی وقتها فکر میکنم ما خانم ها دچار سرویسدهی افراطی شدهایم. نه تنها به خانواده، حتی به خانهمان! فکر میکنیم همیشه باید همه چیز برق بزند که چشم آدم را بگیرد. ولی من فکر میکنم خیلی وقتها میشود به جای دستگرفتن دستمال گردگیری، کتاب دست گرفت! اینها منافاتی با هم ندارند. بعضی فکر میکنیم هیچ مردی نباید پایش را در آشپزخانه بگذارد و این را زشت میدانیم. راحتتر بگویم اگر امروز مردها به همسرانشان در فرزندآوری و کار منزل کمک نمیکنند، حاصل نگرش ما زنهاست. ما قرار است چه نسلی را تربیت کنیم؟ از خودگذشتگی ایرادی ندارد، اما از روی خود رد شدن چرا! کار خانه بخشی جدا نشدنی از زندگیست نه همهی آن!
(فاطمه رجبنیا)
کتاب معجزهی بنسای در پاییز ۱۴۰۰ توسط انتشارات حدیث راه عشق به چاپ رسید. دبیر این مجموعه دکتر فاطمه طالبی و کتاب زیر نظر آقای بهزاد دانشگر به رشته تحریر درآمده است.
بهقلم: مریم بهادری
دیدگاهتان را بنویسید