قراری با داستان؛ طرح داستان (۲)
سلام
گفتیم طرح داستان شامل تمام چیزهایی است که شخصیتهای داستان انجام میدهند، احساس میکنند و یا میگویند. با این شرط که بر آن چه بعدا اتفاق میافتد تاثیر بگذارد.
حالا میخواهیم جدیتر سراغ تولید یک طرح برویم.
چه نوع طرحی جذاب است؟
طرح داستانی که در آن چیزی در خطر باشد. چیزی که ارزش به دست آوردن یا از دست دادن داشته باشد. در برابر شخصیت باید نیروهایی باشند که با آنها گلاویز شود. این نیروها میتوانند در بیرون یا درون شخصیت باشند. مثلا ترس و عشق در درون شخصیت با هم بجنگند. اما طرحهایی که مبتنی بر نزاع درونی نوشته میشوند هم باید با کنشهای داستانی نشان داده شوند.
به همین دلیل اساتید به ما توصیه میکنند که از به کار بردن صفت و قید پرهیز کنیم.(در این باره اگر عمری بود بعدا حرف میزنیم)
نویسنده باید بتواند خواننده را متقاعد کند که این جنگ مهم و حیاتی است. نیروهایی که با هم میجنگند باید توان برابری داشتهباشند. نویسنده نباید صحنه را به نفع شخصیت طراحی کند. هر چقدر قدرت و برابری نیروهای درون داستان بیشتر باشد، کشمکش بین آنها جذابتر است.در رمان سالار مگس ها اثر ویلیام گلدینگ چیزی که در معرض خطر است، بقای انسانها است. گروهی پسربچه تنها با کوشش و تلاش خود سعی میکنند در جزیرهای گرمسیری و غیرمسکونی زنده بمانند. حداقل این شکل خارجی مبارزه آنهاست. در درون آنها نیز نبردی میان ترس و شهامت و ترس از ناشناخته و تمایل به شناخت آن در افرادی مانند رالف شخصیت اصلی و سیمون دور اندیش و جک رهبر شکارچیان در جریان است. نه فقط بقای انسان ها که بقای انسان متمدن نیز در خطر است. به عبارت دیگر یک طرح داستان بیرونی وجود دارد و یک طرح داستان درونی که به نوعی آن را منعکس و تقویت میکند. هفته آینده درباره خلق صحنه با هم گفتوگو میکنیم.
(به قلم معصومه امیرزاده)
انتشارات رسش
منبع: کتاب طرح در داستان
انسن دیبل
مترجم: مهرنوش طلایی
دیدگاهتان را بنویسید